woensdag 22 december 2004

Ben van Voorn 5/9/1927 - 22/12/2004

Ben van Voorn was een van de gezichtbepalende tekenaars bij de Toonderstudio's.
Daar tekende hij aan de Tom Poes en Panda strips en tekende en inkte hij Koning Hollewijn.
In het kinderweekblad Tombola (een bijlage van Libelle), dat verscheen van september 1953 tot september 1954 tekende van Voorn veel illustratie's.
(klik op het plaatje om haar beter te kunnen bekijken) In ditzelfde blad werd zijn jaren eerder gemaakte strip Tom Tippel geplaatst. Verder maakte van Voorn reclame- en infostrips.
Inmiddels was van Voorn freelancer geworden en ging zich meer en meer toeleggen op illustreren en het schilderen. In de jaren 80 keerde van der Voorn terug bij de Toonderstudio's om zich te gaan bezig houden met de prachtige achtergronden voor de Bommelfilm "Als u begrijpt wat ik bedoel".

Op 22 december 2004 is Ben van Voorn overleden. Daarmee verloor de Nederlandse stripwereld een van haar groten. (bijgewerkt 24/12/2004)

maandag 12 april 2004

Tony Millionaire


Dacht ik me daar toch dat ik een, voor mij onbekende strip uit de jaren 30 had ontdekt op internet. Maar niets is minder waar. het plaatje dat hiernaast staat afgebeeld is gewoon van recente datum. De maker is Tony Millionaire (Mooie naam nietwaar?). Hij groeide op in de kustplaats Gloucester in Massachusetts (USA). Nadat hij de duizenden oude, door zijn opa uitgeknipte strips had doorgelezen paktij hij een potlood en ging zelf strips tekenen. De invloed van de oude voorbeelden is gelukkig goed herkenbaar in zijn werk. Ik had nog nooit van hem gehoord maar hij schijnt redelijk succesvol te zijn. Op Internet las ik dat zijn werk verschijnt o.a. bij Dark Horse comics en fantagraphics  
geplaatst op: 12 april 2004 

zaterdag 10 april 2004

Record bezoekersaantal

Gisteren werd m'n weblogje bovengemiddeld bezocht.Ik had wat extra op de Tam-tam geslagen vanwege het eerste weblogstripje dat ik gemaakt heb. Zo kwam het dat er 245 Unieke bezoekers, die samen 688 pagina's bekeken, langs kwamen.

 Geplaatst op: 10 april 2004

donderdag 19 februari 2004

Distel

Vanaf 1971 stond de Strip Distel in het weekblad Sjors. Eigenlijk was het m.i. een strip die niet zo paste in dat blad. Het betrof een dierenstrip en de strip was a.h.w. verknipt. de eerste helft stond op pagina 14 terwijl de tweede op pagina 19 te vinden was. Ik meen te weten dat Distel laag scoorde bij de polls. Borge Ring zette de strip met veel flair neer en de sfeer van de jaren '60/'70 is (zeker in de beginverhalen) in de vormgeving terug te vinden. De strip werd geproduceerd door de Toonderstudio's. De vrouw van Borge (Joanika) deed het inktwerk en de eerste verhalen werden een beetje ingekleurd in de stijl van de Toonderstudio's (ecoline en waterverf). De strips werden geschreven door Lo Hartog van Banda en (later) Patty Klein.
Na ongeveer een jaar werd de strip niet meer door de Toonderstudio's gebracht maar produceerden de makers Distel verder op eigen titel (de Toonderstudio's ging zich in die periode steeds meer terugtrekken op het gebied van strips. Van de 50/50 verdeling tussen distributeur en de makers viel geen strip te financieren. Daar de Toonderstudio's geen kansen zag strips verder door te verkopen werd de klant (in dit geval het weekblad Sjors) zonder tussenkomst van de studio's opdrachtgever van de strip).
Van Distel verschenen 10 verhalen. Zelf ben ik altijd gecharmeerd geweest van de strip. Borge Ring wist als tekenfilm animator de figuren mooi te laten bewegen. De verhalen waren eigenlijk wat 'van de hak op de tak' achtig. Om grappen goed tot hun recht te laten komen overschreden de makers wel eens de aflevering frequentie zodat het wat teruglezend vermogen vergde om de lijn te kunnen blijven volgen. Maar nu ik de strips keurig in mappen heb zitten waardeer ik haar nog meer dan ik vroeger al deed.





 Geplaatst op: 19 februari 2004

dinsdag 17 februari 2004

Guust op klompen

.  




Nu ik het toch over het weekblad Sjors heb wil ik even wijzen op de Sjors covers waarop Guust te zien was. Deze covers waren niet van de hand van de meester (Franquin) zelf maar werden getekend door de fantastische Jan van der Voo.


 Geplaatst op: 17 februari 2004

vrijdag 6 februari 2004

Tiny Toon

De Tiny Toons van producent STEVEN SPIELBERG was een knappe tekenfilmserie die ik helaas nergens meer in uitzendschema's tegenkom. De tekenfilms werden geanimeerd door zes verschillende animatie studio's die ieder hele afleveringen maakten. Iedere studio heeft zijn eigen stempel op het uiterlijk van de Tiny Toons gedrukt en inderdaad; de verschillen zijn vrij groot. Hier volgt een link naar een overzichtspagina zodat je zelf de verschillen kan aanschouwen (het neerzetten van alle plaatjes zou deze weblog te zwaar laten laden). Volg deze link (met pop-ups) en scrollen maar

Geplaatst op: 4 februari 2004

maandag 2 februari 2004

Maurice Tillieux (7/8/1922 - 2/2/1978)

Maurice Tillieux stierf vandaag 26 jaar geleden na een auto ongeluk. Tilleux was eerst werkzaam als reclameschilder en schrijver van detectives (John Holderson). In 1944 begon hij aan zijn striploopbaan met Bimbo en Jeep. Vanaf 1946 tekent hij voor het roemruchte blad Heroic Albums. Zijn bekendste serie was Guus Slim. Dat voor het eerst verscheen in 1956 in het weekblad Robbedoes. In totaal verschenen er 18 verhalen en een aantal kortverhalen van Guus Slim. Daarnaast maakte Tillieux jarenlang de gagstrip Cesar en Josientje en schreef veel scenario's voor verschillende series in het weekblad Robbedoes. Tillieux was iemand die buitengewoon sfeervol kon schrijven en tekenen.

zondag 1 februari 2004

Bommel's neus



Vier kaart uit een serie van 10, uitgegeven door
Gebr. Spanjersberg, (1966) met achterop een rijmpje.
Deze hoort op de derde kaart:

"Een wesp bedreigt heer Bommel's neus.
Tom Poes staat voor een zware keus.
Wat maakt Heer Ollie meer van streek:
Een mep of wel een wespensteek?"


Geplaatst op: 1 februari 2004

donderdag 22 januari 2004

Wipperoen het Duinkonijn

Vele jaren geleden, vanaf 1961, stonden er in het Handelsblad (later gefuseerd met de NRC) verhalen over Wipperoen het Duinkonijn.Later (beginjaren '70) verschenen de verhalen nog een tijdje als balloonstrip in de Telegraaf. Deze verhalen werden geproduceerd door de Toonderstudio'sDie verhalen knipte ik uit en plakte ze in een plakboek.Zo kan ik jaren later nog nagenieten van de prachtige sfeervolle strips.Hans, Marijke, Wim en Annefleur Bodlaender hebben een zeer informatieve site opgezet over Wipperoen. Ik heb zelf ook nog wat aanvullingen mogen leveren. De site vindt je hier 

 Geplaatst op: 22 januari 2004

woensdag 21 januari 2004

Engelse strips




Ik weet niet precies waarom ik zo van die Engelse strips hou. Het heeft misschien de zelfde reden als die van waarom ik de Belgische (lees Vlaamse) strip een warm hart toe draag. Het hoeven niet de beste tekenaars te zijn die het materiaal vervaardigen maar het heeft iets eigens; iets oorspronkelijks. Ja dan is het niet te vergelijken met strips als Franka, Asterix.








 Geplaatst op: 21 januari 2004


dinsdag 20 januari 2004

Het Einde van Eindeloos

Het is vandaag al weer 18 jaar geleden dat Marten Toonder's laatste (herdrukken en weekstrips niet meegeteld) dagstrip van Tom Poes en Heer Bommel in de krant stond. Na 154 verhalen stopte Marten Toonder in 1986 met het maken van nieuwe dagelijkse afleveringen.

Marten Toonder / Toonder studio's

Geplaatst op: 20 januari 2004

maandag 19 januari 2004

Een Engelse Tom Poes




Dit prachtige boek werd in 1948 door Birn Brothers (Londen) uitgegeven. In deze periode had de Tom Poes strip de potentie een internationaal succes te worden. Deze opmerking stoel ik op het feit dat de tekeningen er commercieel gezien top uitzagen en de verhalen ook voor buitenlandse publicatie's toegankelijk waren. Ik voeg er direct aan toe dat het goed is dat Toonder zich steeds meer ging richten op een strip met een volwassen publiek. Had hij dat niet gedaan dan hadden we al die prachtige verhalen niet gehad. Het hier getoonde boekomslag is waar alle waarschijnlijk getekend door (o.a.) van der Voorn.

Marten Toonder / Toonder studio's

Geplaatst op: 19 januari 2004


Ruim 20 jaar nadat ik bovenstaande schreef moet ik zeggen dat ik niet meer geheel achter de tekst sta. Natuurlijk hebben de Nederlandstalige lezers er een strip van literaire kwaliteit bijgekregen maar volgens mij had de strip in 1948 de potentie om een gigantisch succes te worden. Ik begrijp niet waarom de verhalen van die Engelse boeken gestoeld waren op al lang bestaande Engelse stories en wat dat betreft weinig nieuws brachten. Ze hadden wel genoeg potentie in zich. Ik zag het wel zitten hoor die figuren met hun characters en het echte kleine volkje om de hoek. Nog niet lang geleden hebben zeer bekwame creatieven gewerkt aan speciale Nederlandse uitgaven voor kinderen. Had de Toonder compagnie daarbij teruggegrepen naar de figuren van 1948 dan had het geklopt. Bij Disney en Vandersteen zie je ook dat de characters op verschillende leeftijden hun avonturen beleven. Ik had er mijn geld op gezet. Ik denk dat de makers er goed mee uit de voeten hadden gekund. Maar helaas werd het dit:




Geen kwaad woord over de makers als u begrijpt wat ik bedoel. Ik ben er van overtuigd dat zowel Henrieke als Tim ook een prachtige 1947 stijl kunnen neerzetten.

Geplaatst op: 15 september 2024



zaterdag 17 januari 2004

De Lustige Kapoentjes

Vlaams Belgie heeft een striptraditie waar ik regelmatig 'U' tegen zeg. Al sinds jaar en dag zetten ze daar de lijn van het maken van humoristische strips met succes voort. De strip verscheen in een bijlage van het Volk.
Belgie: stripland!
Ik weet niet wat het precies is maar de Vlaamse strips hebben iets wat mij enorm aanspreekt. Het benoemen van dat 'iets' is moeilijk maar het komt in de buurt van woorden als gezellig, oorspronkelijk, toegankelijk en huiselijk.
De geschiedenis van de Lustige Kapoentjes is een kleurrijke.
De Lustige Kapoentjes hebben hun wortels in Martin Branner's strip Perry and the Rinkydinks (Net als de Nederlandse Sjors), Flipke en de Rakkers van Hermans en De Vrolijke Bengels van Willy Vandersteen.
Bob de Moor begon in 1947 met De Lustige Kapoentjes in 't Kapoentje, Sleen nam vervolgens voor enkele jaren de strip voor zijn rekening (1950 t/m 1965)
In 1965 stapte Sleen over naar de Standaard. Hij mocht wel de figuren meenemen maar niet de titel.
Na Sleen tekende eerst Hurey en later Jean-Pol de titelloze (kapoentjesstrip) strip in Pats (De Standaard). Wanneer deze serie stopte weet ik niet.
Bij 't Kapoentje bleef de strip onder de titel De Lustige Kapoentjes gewoon doorlopen.
Jeff Nijs maakte de Kapoentjes een tijdje haalde er de grote hond Loebas bij en gebruikte/introduceerde na een tijdje ook de figuur Jommeke die de hoofdpersoon werd (Hij legde hiermee de basis voor de Jommekesclub in Ohee)
In 1967 stapt Hurey over van Pats naar Het Volk en gaat daar De lustige Kapoentjes (nu dus met titel voortzetten).
Na Hurey neemt Karel Bouwmans de strip voor zijn rekening.
ergens in de jaren '80 eindigde de avonturen van de lustige Kapoentjes.

 Geplaatst op: 17 januari 2004