Zomer 2020. Geheel onverwacht kwam uitgeverij Personalia met een nieuw stripblad voor de jeugd; Het Jump stripblad. Verschijningsfrequentie: maandelijks, 48 pagina's, oplage 26000, prijs € 4,25.
Tim, de tienjarige zoon van de uitgevers neemt de taak van de hoofdredacteur op zich. Dat is leuk opgepakt door de media.
Maar alles goed en wel wat vind deze, altijd jong van hart gebleven stripliefhebber van het blad? Eigenlijk had ik me voorgenomen het in de winkel te laten liggen. Dat was niet moeilijk want, laten we eerlijk zijn.... De kleurstelling van de cover is niet best. Zelden een glad blad zo flets en dof zien uitstralen (hiermee doel ik op de gedrukte cover en niet op het bovenstaande voorbeeld) Dat is niet de bedoeling van een cover en dan even over de titel: 'Jump' Op zich niks mis mee. Leuk, kort, actief een beetje de Wham! Pep of de Zack! van de jaren 20. Ja ho, wacht even. Ik ga al langer mee dan vandaag en 'Jump' is niet zomaar een kreet maar er hangt een strip aan. De strip Jump is een Vlaamse jeugdstrip die in 2007 van start ging bij de Belgische Standaard uitgeverij. Tegenvallende verkoopcijfers zorgden ervoor dat de uitgeverij na 16 albums (in 9 jaar) de reeks stopzette. Charel Cambré (de bedenker van de strip Jump) is commercieel gezien een inventieve stripmaker die niet snel bij de pakken neer gaat zitten. Zo kwam het dat uitgeverij Strip2000 uit Eindhoven de stripreeks Jump overnam en er drie nieuwe albums aan toe voegde voordat de uitgeverij in 2017 werd opgeheven.
Ik heb Jump (de stripreeks) die door Wikepedia als volgt wordt beschreven: "In de reeks maakt men kennis met jongelingen Dweezil, Brains en Lisa die samen allerlei avonturen beleven. Dweezil is een lefgozer, een nobel karakter die ervan houdt op zijn skateboard de stad onveilig te maken. Lisa is een felle meid en onverschrokken. Zij is helemaal weg van inlineskaten. Brains is de slimste van de bende. Hij experimenteert soms meer dan goed is voor de wetenschap. Armando is een gordeldier, het huisdier van Brains. Dit dier is een superspeurneus." gelezen maar er ontstond geen klik.
Oké, ik heb niet veel op met de Vlaamse opvolgers van Vandersteen, Berck, Sleen, Stallaert, Dupre en Geerts. Te veel studio 100 invloeden denk ik. En ook de strip 'Jump' kan me dus niet boeien maar ik hoor dat er vooral in België een aardige schare fans te vinden is dus wat dat betreft kan de publicatie van de strip in het blad toch een meesterzet blijken te zijn.
Ondanks het voornemen dit niet te doen heb ik het blad dus toch gekocht.
Gelijk even over de twee vervolgverhalen die het blad bevat. De zojuist genoemde Jump en de herplaatsing van Suske en Wiske en de koddige kater. Die laatste is natuurlijk een geweldige titel om in je blad te hebben. Welke ouder kent Suske en Wiske nou niet? Dat werkt verkoopbevorderend maar een maand wachten op het vervolg is te lang.
De strip Beterman is vanuit de Stripglossy (van dezelfde uitgeverij) naar Jump getransplanteerd. Een drie pagina verhaal door Frans Hasselaar (scenario), Henrieke Goorhuis (tekeningen) en Frits Jonker (lettering). Gewoon een leuke strip. Tot nu toe werd de strip in iedere Stripglossy door een andere Duck tekenaar getekend en dat gaf de strip een bijzonderheidje mee die ik wel kan waarderen. Dan krijgen we een heel aantal strips die, hoewel ze in de krantenstripvorm (strookgrappen) geplaatst worden toch erg leuk zijn. Boes van Wil Raymakers en Thijs Wilms, Timo van Alex Turk, Beestjes van Schwantz, Peer de plintkabouter van Marq van Broekhoven en Kort & Triest van Jean-Marc van Tol. Allemaal leuk! Hanco Kolks raadstrip Inspecteur Netjes is al lang een vaste waarde gebleken. Jean Pierre ook. Stella is een typische Margreet de Heer strip. Leuk maar overdaad etc.
Uit Frankrijk haalde Tim strips van Bamboo editions. Darius (in het Frans 'Nabuchodinosaure') lijkt op het eerste gezicht op 'de Jolige jungle' die in de jaren 70 van de vorige eeuw in het blad Sjors stond. Dat was destijds een leuke strip en ook Darius lijkt me, al valt dat na het lezen van 1 tweepagina verhaaltje eigenlijk nog niet met zekerheid te zeggen, grappig. De tweede aankoop bij Bamboo editions is Mythos. Eindelijk een vier pagina strip zeg ik met iets van opluchting. Dat is volgens mij precies de juiste verhaal omvang voor een blad als 'Jump'. De Eppo (het weekblad uit de vorige eeuw) stond bekend om de 4 pagina formule die ook al in de bladen Sjors en Pep werd toegepast. Dat las lekker. Strips als Leonardo, de Generaal, de leukebroeders, de Stuntels, Gilles de Geus, Opa, de familie Fortuin en zo nog wat waren prima leesbaar als vier pagina's lang verhaal.
Wat mij betreft had het blad wat meer in het Nederlands taalgebied nog onbekende reeksen uit het buitenland mogen halen of wat eigen nieuwe 'in-huis' serie's kunnen laten ontwikkelen. Wellicht is er te veel terug gegrepen naar bekende strips waardoor het blad een beetje dreigt te gaan lijken op die stripschoolagenda's uit de jaren 80/90. Anderzijds is 'Jump' voor kinderen een mooie gelegenheid om kennis te maken met het fenomeen strip. €4,25 is niet duur en misschien moeten we als stripliefhebbers die we nu eenmaal zijn het blad 'Jump' massaal aanschaffen, lezen en doorgeven aan een (klein)dochter, (klein)zoon, neefje of nichtje. Wellicht worden ze net zo enthousiast als Tim en zorgen we zo met z'n allen dat de strip weer een toekomst heeft.