Op een ander social media podium werd gerept over de belangstelling die de amerikaan Howard Hughes had voor de Tom poes strip. Hij had een kranten uitgeverij en was filmproducer dus lazen we zowel in Toonders autobiografie als in de door Hazeu geschreven Toonder biografie over deze gebeurtenis want Tom Poes die op het punt stond om Amerika te gaan veroveren is het benoemen waard. Te mooi om waar te zijn? Welnee!
Ik citeer Bommel:
Ach, … véél is niet mooi of lekker, en groot is helemaal niet prachtig. Leer dat van een oudere en wijzere, die door het leven gelouterd is!
Heer Bommel
De Waarde-Ring
Marten Toonder
Maar je moet natuurlijk in onbestemd gezelschap uitkijken wat je schrijft. Daarom voegde ik na wat brommende commentaren de volgende relativerende woorden toe:
"U kunt de stelling onzin vinden maar ondertussen zitten wij in Europa wel opgescheept met die onuitstaanbare eend en de oppervlakkige films die allemaal volgens dezelfde formule gemaakt zijn. De Amerikanen hebben met hun zgn. moois veel stuk gemaakt. Door het "Veel en Groot" denken verdrongen zij veel locale producties. Niet alleen in Nederland maar heel Europa heeft veel van zijn cultuur verloren zien gaan door het goedkope megalomane gesnater dat "ons" inderdaad marketingtechnisch de loef af stak.
De term "Windhandel" komt de Bommelliefhebber niet onbekend voor. Kijk eens wat die malle Amerikanen met de Smurfen gedaan hebben..... Bommel had idd niets te zoeken in uw Amerika. We mogen mi blij zijn dat Toonder niet daadwerkelijk met deze figuur in zee is gegaan want Hughes was natuurlijk, net als vele van zijn landgenoten vooral niet goed snik (laten we wel wezen).
NB: Ik liep al een tijdje rond om iets te schrijven over de nadelige gevolgen van de Amerikaanse productie's op ons eigen strip- en tekenfilmlandschap.