woensdag 7 februari 2024

Kappie - Avonturen van een sakkerse sleepbootkapitein

 Kappie was de eerste naoorlogse strip van Marten Toonder. Tom Poes, Panda en Koning Hollewijn volgden later.

De ondertekst-strip verscheen tussen 1945 en 1972 in dagelijkse afleveringen in meer dan honderd kranten in Nederland en België en werd over de hele wereld gepubliceerd. Er werden 141 verhalen van gemaakt.
Er werkten toptekenaars en scenaristen uit de Toonder-stal aan mee, zoals Piet Wijn, Fred Julsing, Terry Willers, Jan van Haasteren en Lo Hartog van Banda.

In zijn hoogtijdagen, eind jaren vijftig stak Kappie in populariteit de andere Toonder-strips naar de kroon. Kappie was overal: naast vele landelijke en regionale kranten en bladen zag je hem in reclame en talloze merchandising-artikelen. Toen in de jaren zeventig de exotische-avonturenstrip op z'n retour was, raakte de strip in vergetelheid. Veel Kappie-avonturen verschenen zelfs nooit in boekvorm. Daarom brengt Uitgeverij Stripstift vier keer per jaar een Kappie-avontuur uit in fraaie oblong-boekjes.


In 2023 heeft Uitgeverij Stripstift een bijzonder boek uitgebracht:
in dit grote Kappie-boek is alles te vinden over deze strip. Een uitgebreid verhalenoverzicht, publicatiegegevens, artikelen over thema's en taalgebruik, informatie over de iedereen die aan de Kappie-strip heeft meegewerkt, Kappie in de reclame, Kappie als internationaal succes, en nog veel meer!
Aangevuld met een paar uiterst zeldzame en nooit eerder in boekvorm verschenen Kappie-ballonstrips. Een onmisbaar naslagwerk voor alle Toonder-liefhebbers!


Haast u zich en ga naar de site van uitgeverij Stripstift (daar komt bovenstaande info vandaan) en overweeg het bovenstaande boek via de shop aan uw collectie toe te voegen. U zult er geen spijt van krijgen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten