maandag 18 oktober 2021

Vandaag werd Patoruzú 93 jaar geleden Patoruzú !

 


Op 18 oktober 1928 verscheen voor het eerst het strippersonage Patoruzú!, bedacht en gemaakt door deArgentinische animator en stripmaker Dante Quinterno. Het personage heette eerst Curugua Curugua G üigua en figureerde in een strip die verscheen in het supplement van het Critica Journal.
Quinterno nam het advies van journalist Mario Sáenz serieus: ′′ Met die naam gaat het character geen succes worden. Je moet iets verzinnen wat blijft hangen, iets Argentijns, zoals oruzu pasta...", Een toendertijd zeer populair snoepgoed. Zo kwam de Argentijnse indiaan aan zijn naam Patoruzú. Aldaar word beweerd dat de strip voor Goscinny (van oorsprong een Argentijn) een inspiratie was om Asterix en Obelix te creëren.
Dichter bij huis was het Marten Toonder die sterk beïnvloed werd door Patoruzú. Tijdens zijn reis naar Argentinië maakte hij kennis met de strip en hij stak nooit onder stoelen of banken (wat een rare uitdrukking) dat de lessen die in het stripblad Patoruzú (we zijn inmiddels in de jaren 30 beland) hem lieten zien hoe je figuren kon tekenen.
Jaren later had ik het geluk dat ik een samenwerking ben aangegaan met een Argentijnse studio waarvan een van de tekenaars nog voor Dante Quinterno had gewerkt. Gracias a Atilio y Ruben!

1 opmerking: