donderdag 26 september 2024

Verhip een strip! Hoe gaat het verder... een blik op de stripwereld. Deel 2

 Op 9 juli van dit jaar begon ik aan een blog met de pretentieuze titel die nu, voorzien van een "2" ook deze blogbijdrage siert. Het schrijven van het eerste deel heeft een tijd geduurd omdat het steeds weer ingewikkelder bleek te zijn dan dat ik vooraf dacht. Vandaag las ik op Facebook een post waarin verteld werd dat vroege nummers van een bepaalde reeks niet meer als album in nieuwstaat verkrijgbaar waren. De nieuwe verhalen/albums verschenen nog wel gewoon. Uiterst merkwaardig is dat. Het succes van een reeks hoort (of hoorde) te zijn dat na de kennismaking vaak ook andere albums uit de reeks gekocht werden. Dat was mooi want over de jaren heen bleven de albums geld in het laatje brengen. OK, de tijden veranderen en de tijdschriftenwinkels en boekhandels hebben slechts de laatste titel van een beperkt aantal reeksen in hun schappen liggen (ik schreef eerder dit: Wat opvallend is is dat ik buiten internet eigenlijk nergens stripalbums tegenkom. Ja, de nieuwste Suske en Wiske, Asterix, de bladen van De jonge lezer en al het Disney werk wel en af en toe iets van Personalia of Menlu maar dan heb je het wel gehad. ). 

In België heeft de Standaard uitgeverij Strips.Be opgezet. Hoe zij de nieuwkomer in mei van dit jaar omschreven lees je hieronder.

>>Na lang wachten is het eindelijk zover: Strips.be is live! Op 23 mei werd het nieuwe platform voor digitale strips officieel voorgesteld en gelanceerd. Daarmee zetten we met Standaard Uitgeverij een belangrijke stap, misschien niet richting een ideale wereld maar toch minstens naar een digitale wereld!

Maar wat is dat nu juist?

Strips.be is een app waarin je onbeperkt strips kan lezen voor een vast bedrag per maand, net zoals bijvoorbeeld Netflix of Spotify. Een solo abonnement kost maar € 6.99/maand. <<

Hoewel ik de Standaard het succes van harte toewens is de realiteit zo dat de populariteit van strips al jaren aan het kelderen is en ik denk dat de opzet Strips.be geen succes zal blijken te zijn en binnenkort tot het zoveelste voorbeeld in Europa gaat behoren. 

Maar ik snap nu wel wat de gedachte is bij dit alles. Er zijn nog te weinig striplezers/verzamelaars die, ook al zou de reeks in zijn geheel als gedrukt album beschikbaar zijn, een voor de uitgever verantwoord uitgave beleid kunnen bewerkstellen. De nieuwe insteek is dus om van iedere eerste druk van een nieuw album een voldoende aantal te laten drukken voor de albumlezers en verzamelaars en dan, als de eerste druk is uitverkocht gaat de betreffende titel de digitaliteit in. De titels kunnen zijn vanaf dan alleen nog maar op Strips-Be te lezen (ik zie de verwijzing in de gedrukte albums al voor me). "Merkwaardig" zou je kunnen denken maar misschien loont het gewoonweg echt niet meer om een tweede druk te komen en is dit een van de weinige manieren om nog verantwoord strips te kunnen publiceren? 

Hebben de stripwinkels nog toekomst? Gaat de digitale aanbieder Strips.BE ooit winst maken? Gaat iedere stripuitgeverij een digitaal aanbod (ebooks) van albums die in gedrukte vorm 'uitverkocht' zijn in de eigen webshop en via Bol, Amazon en wat stripwinkels die hun online winkel (ik schat dat dat er hooguit 5 of 6 zullen zijn) op orde hebben (per album) verkopen? Gaan de nieuw geopende sigarenwinkels de strip redden? We gaan het zien of eigenlijk zien we het al een beetje... stay tuned!


copyright van de illustraties en de in blauw geplaatste tekst: standaard uitgeverij

Dank voor de aanleiding: stripspeciaalzaak.be en Bas S.

Klik hier voor het voorafgaande deel van  "Verhip een strip! Hoe gaat het verder... een blik op de stripwereld." 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten