dinsdag 8 februari 2022

Tom Poes (oftewel El gato Tom) en zijn afgebroken Spaanse avontuur

Spanje en Toonder. Daar was m.i. nog erg weinig over bekend. Toonder schreef in zijn autobiografie dat zijn Spaanse agent wel voor plaatsingen had gezorgd en betrouwbaar was maar het geld mocht tijdens 'De Spaanse Staat' het land niet uit dus kreeg Toonders broer die toch in Spanje verbleef de opdracht om het aldaar op te maken. Maar waar is bijvoorbeeld de strip Tom Poes zoal in Spanje verschenen?

Matla's Bommelkatalogus 'n HEER is onprijsbaar uit 1989 vermelde het volgende: Spanje - (Dagbladpublicatie in het Spaans) Naam Dagblad onbekend - Uitgeverij Editorial Valencia (titels en verdere gegevens ontbreken) 1953 - 1954.
Waarschijnlijk was het helemaal geen dagblad waar Tom Poes oftewel El gato Tom zijn avontuur beleefde. In 1954 startte Editorial Valencia een nieuw stripblad voor jonge kinderen; Pumby (het weekblad heeft jaren later ook in Nederland gelopen als vulling voor de leesmap maar dat terzijde).
In het eerste nummer van het Spaanse blad kwamen we naast Toonder's Panda ook Tom Poes en heer Bommel tegen. Dagbladafleveringen bewerkt tot weekstrip. Het betrof het BV47 Tom Poes en de partenspeler uit 1952.
Het verhaal verscheen in de Pumby nummers 1 tot 5 waarna Tom Poes nooit meer terug keerde.
Panda (Lanitas) verscheen in de eerste 11 nummers maar verscheen later ook in meerdere Spaanse bladen waarover een andere keer wellicht meer.
Hierbij een indruk van hoe de Tom Poes strip er in Pumby uitzag (voorafgegaan door de omslag van het eerste nummer): 














Geen opmerkingen:

Een reactie posten