zaterdag 17 oktober 2015

Uitgever Guillermo Hierro Bosch overleden

Uitgever Guillermo Hierro Bosch overleden.
21 februari 1941 – 16 oktober 2015
Selecciones Ilustradas editor Guilermo Hierro Bosch fallecido
Op 17 oktober jl. ontving ik van Yves H. Bosch het trieste bericht dat zijn vader Guillermo Hierro Bosch de dag daarvoor was overleden.

 In het midden staat Guillermo Hierro (1961)

Eind jaren 50 begin jaren 60 van de vorige eeuw vormde zich in Spanje een groep stripmakers rond Josep Toutain die naast stripmaker ook agent was en Agencia Selecciones Ilustradas had opgericht. Guillermo was Toutain's rechterhand en hield zich voor het agentschap o.a. bezig met de vertegenwoordiging van strips uit de Toonderstudio's.

Guillermo reisde voor Selecciones Ilustradas door heel Europa en deed dankzij het gegeven dat hij veel talen beheerste en ondanks het gegeven dat Spanje nog een onder Franco's dictatuur een grotendeels gesloten land was, goede zaken.

Nadat hij trouwde met de Nederlandse Marian Snoeren vestigde hij zich met zijn vrouw en tekenaar Marcel Miralles Farrán in Nederland om een kantoor van Selecciones Ilustradas op te starten. Marcel keerde spoedig terug naar spanje en kwam daar aan het hoofd te staan van Toutain's Artist Department.

Guillermo Hierro Bosch opende voor de Spanjaarden de Scandinavische markt. 
Vanaf 1970 was Hierro de Nederlandse uitgever van het van oorsprong Zweedse Semic Press aan de Brouwersgracht 97 in Amsterdam. 
Nederland kende een bloeiperiode op het gebied van stripverhalen. Zijn eerste Semic uitgave was een maandblad van Dennis the Menace Comic Strip (De ingelijste cover van dat blad heeft altijd trots de muren van verschillende kantoren versierd).


Wat volgde was een enorm aantal kwaliteit titels. Een kleine greep:
1984, Ambrosius, Andy Panda, Bambam, Bandoneón, Barney de beer, Blueberry, 
Bob Morane, Cocco Bill, Creepy, Doortje Dartel, Oerm, De Tovenaar van Fop, Roodoog, Kraayenhove, The Spirit en Modesty Blaise. 


        


Zelf schreef Guillermo ook scenario's (o.a. voor de stripreeks Marcopol en Gondolex).


Eind jaren 70 ging het slechter met de verkoop van strips. Semic Press ging zich meer specialiseren op stripbladen van de Amerikaanse uitgeverij Warren. 

 

Zo maakte Nederland kennis met tekenaars als Corben, Wrightson, Eisner, Josep María Beà, Alfonso Font en Carlos Giménez. De bladen brachten niet het verwachte succes en Hierro stopte als uitgever van Semic Press Nederland om zich vervolgens met zijn vrouw te storten op hun uitgeverij Magic Press en het label MiC. Deze uitgeverij was eerst gevestigd in Noordwijkerhout en gaf een aantal strips uit. Na de verhuizing naar België kwam het accent steeds meer op kinderpuzzelboekjes te liggen en verschenen er met grote regelmaat titels als kinderpuzzels, kinderpret en kinderplezier.  


In deze periode maakte ik kennis met Marian en Guillermo Hierro Bosch. Tijdens hun zakenreizen in Nederland brachten ze steevast een bezoek en ik bezocht ze thuis in Overijse of aan de uitgeverij die in Brussel aan de Rue de la presse gevestigd was. Ook toen de familie Hierro Bosch naar Spanje (Torremolinos ) verhuist was (en daar de uitgeverij Hit Press begon) bleven we contact houden want we hadden nog veel plannen. Tien jaar na zijn vrouw Marian is nu ook Guillermo Hierro Bosch overleden.


Marian, dochter Cybra en Guillermo Hierro Bosch






Met dank aan Marcel Miralles Farrán, Cybra Hierro Bosch en Yves H Bosch.




3 opmerkingen:

  1. Lieve Dirk,

    Nogmaals bedankt. Echt waar. Ik denk niet dat ik jouw heb gekend of misschien wel. Zelf heb ik 10 jaar lang voor mijn vader gewerkt (vanaf mijn 15de(nog op school) tot mijn 25ste(1985-1995). Dat was in de tijd van Kinder puzzel enz. Ik deed een groot deel van de productie voor hem betreft Kinder Puzzel enz. en ging met hem naar de beurzen samen met mijn mammie en ook vaak met zijn tweetjes. Ken de hele markt vrij goed in die tijd. Ik denk Rob Harren te kennen. Maar was toch altijd een beetje in de schaduw van mijn vaders werk. Ik denk dat velen in die wereld tussen 1986-1994 ook mij kennen omdat ik toen een tweede rol speelde in mijn vaders uitgeverij. Mijn moeder besloot in die tijd een beetje in de achtergrond te blijven (maar altijd belangrijk in alle beslissingen). Zelf begon ik voor mijn ouders te werken in Nederland in het jaar 1985, toen wij in Sollasi woonde en mijn vader na zijn nogal ongewoon ontslag bij Semic Press opnieuw zijn werk een bedrijfje opstartte in een goed gebouwd achterhuisje in onze tuin. Dat begon met kleine zelfgeschreven boekjes over Spanje. Ik heb nog een paar exemplaren ergens. Hoop ze te vinden want die zijn geschreven door hem. Met die boekjes en samen met het verhuren van omslagen van bekende tekenaars in Barcelona aan Scandinavië en Italië konden hij en mammie min of meer leven en vooral een goede opvoeding en scholing geven aan ons, hun kinderen(Yves en Cybra). Met iets of wat winst begon hij Kinder Puzzel, Kinder plezier enz. enz. enz. Dat was een behoorlijk succes in die tijd, ook internationaal totdat het niet meer zo goed verkocht. Toen begon Guillermo met sticker boeken, puzzelboeken, sprookboeken, enz. enz. Meer als een tussenpersoon maar altijd als uitgever en internationaal gericht, tot een aantal jaren geleden. Mijn vader leefde voor zijn werk en heeft het niet makkelijk gehad in dat opzicht maar zijn hart lag in grootte gedeelte daar. Ik weet dat het geen makkelijke wereld is maar wel een mooie wereld. Gelukkig heeft mijn vader Guillermo daarna en na de dood van mijn ma toch nog genoten, minder of niet meer actief in de uitgeverij leven maar meer actief in zijn eigen leven. Maar ik als trotse dochter vindt het is zo fijn dat mensen zoals jij hem en zijn werk in eer houden.

    Liefs,
    Cybra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Allereerst een mooie site met veel info waarvoor dank en mijn vraag aangaande Magic Press is de volgende:
    Is er een (complete) lijst van uitgaves beschikbaar?
    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo, Dank u! Ik denk dat er in de Matla Stripcatalogus een goed overzicht te vinden moet zijn.Die catalogus heb ik niet bij de hand maar hier kunt u ook een aardige indruk krijgen van wat er zoal door Semic Press is uitgegeven. http://www.catawiki.nl/catalogus/strips/uitgeverijen/7501-semic-press Niet compleet maar wel veel. Groet!

    BeantwoordenVerwijderen