maandag 4 juli 2005

Ben van 't Klooster 25/02/1924 - 7/12/2005

In 1946 trad Ben van 't Klooster in dienst van de Toonderstudio's. Daar werd hij een van de toptekenaars.Bij de Toonderstudio's maakte hij twee eigen strips. Voor het Tom Poes weekblad maakte van 't klooster vanaf eind jaren '40 de strip Filo Fop. Van deze strip verschenen 5 verhalen die na het verdwijnen van het weekblad doorgeplaatst werden in de Dagbladen. De fabrikant van het wasmiddel Klok gaf er in de jaren '50 een boekje uit van Filo Fop.
De tweede strip die Ben van 't Klooster maakte was Fiedeleflier. Van deze strip werden twee verhalen gemaakt die als te verzamelen strips door een Zeepfabriek werd verspreid via de winkels van "De Spar". Eenmaal de plaatjes compleet kon men de strips in een boekje plakken.
Als schetser van Tom Poes was van 't Klooster er verantwoordelijk voor dat de strip zich, in de jaren '50, ook qua tekenwerk ontwikkelde naar een stijl, gericht op een volwassener publiek.

Naast zijn werkzaamheden aan de Bommeldagstrip tekende van 't Klooster ook mee aan Koning Hollewijn.
In 1960 nam van 't Klooster zijn ontslag bij Toonder en werd tekenleraar. In 1962 keerde hij weer terug bij de studio's en ging aan de slag met de Tom Poes weekbladstrips voor de Donald Duck en de Revue.Ook was hij korte tijd studiochef. In 1966 vertrok van 't Klooster en dit keer voorgoed. In "De makers van Tom Poes" lees je meer over Ben van 't Klooster.

Op 7 december 2005 is Ben van 't Klooster overleden.
bijgewerkt op 9/12/2005  © Toonder compagnie / erven Toonder

1 opmerking:

  1. Grappig! kan mij herinneren dat ik als kind bij hem in zijn atelier stond en Ben zag werken aan Woelwater..........

    BeantwoordenVerwijderen