donderdag 19 februari 2004

Distel

Vanaf 1971 stond de Strip Distel in het weekblad Sjors. Eigenlijk was het m.i. een strip die niet zo paste in dat blad. Het betrof een dierenstrip en de strip was a.h.w. verknipt. de eerste helft stond op pagina 14 terwijl de tweede op pagina 19 te vinden was. Ik meen te weten dat Distel laag scoorde bij de polls. Borge Ring zette de strip met veel flair neer en de sfeer van de jaren '60/'70 is (zeker in de beginverhalen) in de vormgeving terug te vinden. De strip werd geproduceerd door de Toonderstudio's. De vrouw van Borge (Joanika) deed het inktwerk en de eerste verhalen werden een beetje ingekleurd in de stijl van de Toonderstudio's (ecoline en waterverf). De strips werden geschreven door Lo Hartog van Banda en (later) Patty Klein.
Na ongeveer een jaar werd de strip niet meer door de Toonderstudio's gebracht maar produceerden de makers Distel verder op eigen titel (de Toonderstudio's ging zich in die periode steeds meer terugtrekken op het gebied van strips. Van de 50/50 verdeling tussen distributeur en de makers viel geen strip te financieren. Daar de Toonderstudio's geen kansen zag strips verder door te verkopen werd de klant (in dit geval het weekblad Sjors) zonder tussenkomst van de studio's opdrachtgever van de strip).
Van Distel verschenen 10 verhalen. Zelf ben ik altijd gecharmeerd geweest van de strip. Borge Ring wist als tekenfilm animator de figuren mooi te laten bewegen. De verhalen waren eigenlijk wat 'van de hak op de tak' achtig. Om grappen goed tot hun recht te laten komen overschreden de makers wel eens de aflevering frequentie zodat het wat teruglezend vermogen vergde om de lijn te kunnen blijven volgen. Maar nu ik de strips keurig in mappen heb zitten waardeer ik haar nog meer dan ik vroeger al deed.

 Geplaatst op: 19 februari 2004

Geen opmerkingen:

Een reactie posten