zaterdag 17 januari 2004

De Lustige Kapoentjes

Vlaams Belgie heeft een striptraditie waar ik regelmatig 'U' tegen zeg. Al sinds jaar en dag zetten ze daar de lijn van het maken van humoristische strips met succes voort. De strip verscheen in een bijlage van het Volk.
Belgie: stripland!
Ik weet niet wat het precies is maar de Vlaamse strips hebben iets wat mij enorm aanspreekt. Het benoemen van dat 'iets' is moeilijk maar het komt in de buurt van woorden als gezellig, oorspronkelijk, toegankelijk en huiselijk.
De geschiedenis van de Lustige Kapoentjes is een kleurrijke.
De Lustige Kapoentjes hebben hun wortels in Martin Branner's strip Perry and the Rinkydinks (Net als de Nederlandse Sjors), Flipke en de Rakkers van Hermans en De Vrolijke Bengels van Willy Vandersteen.
Bob de Moor begon in 1947 met De Lustige Kapoentjes in 't Kapoentje, Sleen nam vervolgens voor enkele jaren de strip voor zijn rekening (1950 t/m 1965)
In 1965 stapte Sleen over naar de Standaard. Hij mocht wel de figuren meenemen maar niet de titel.
Na Sleen tekende eerst Hurey en later Jean-Pol de titelloze (kapoentjesstrip) strip in Pats (De Standaard). Wanneer deze serie stopte weet ik niet.
Bij 't Kapoentje bleef de strip onder de titel De Lustige Kapoentjes gewoon doorlopen.
Jeff Nijs maakte de Kapoentjes een tijdje haalde er de grote hond Loebas bij en gebruikte/introduceerde na een tijdje ook de figuur Jommeke die de hoofdpersoon werd (Hij legde hiermee de basis voor de Jommekesclub in Ohee)
In 1967 stapt Hurey over van Pats naar Het Volk en gaat daar De lustige Kapoentjes (nu dus met titel voortzetten).
Na Hurey neemt Karel Bouwmans de strip voor zijn rekening.
ergens in de jaren '80 eindigde de avonturen van de lustige Kapoentjes.

 Geplaatst op: 17 januari 2004

Geen opmerkingen:

Een reactie posten