zondag 18 augustus 2024

Striptekenaar Luuk Klazenga (60) overleden

Toen ik naast tekenaar van strips ook heel actief was met kleurplaten raakte je natuurlijk bekend met andere kleurplatenmakers en/of hun werk. Van één van die kleurplatenmakers heb ik het altijd zonde gevonden dat ik niet wist wie het was. Een stijl die ik maar moeilijk kon koppelen aan invloeden van andere tekenaars. 

© look@t

Vrolijk en druk zoals een kleurplaat hoorde te zijn. We tekenden voor het zelfde bedrijf maar daar waren ze niet kwistig met het bekend maken van wie waar achter zat. Ook internet was nog niet klaar om met een plaatje via een zoektool op zoek te gaan wie het gemaakt had. Het duurde tot deze week dat ik er achter kwam wie de door mij gezochte tekenaar was. 


En zoals zo vaak kwam dat door droevige omstandigheden. Luuk Klazenga, een vooral in Friesland bij naam bekende tekenaar, overleed afgelopen week op 60 jarige leeftijd.   



Klazenga wilde als kind al striptekenaar worden en in die hoedanigheid was hij de maker van de stripalbums 'De reizen fan Tsjam' (1996) en 'Alvestêdetocht fan Tsjam' (1998) bij twee verschillende Friese uitgeverijen. 
    



Hij was naast kleurplatenmaker en striptekenaar ook 27 jaar de illustrator van o.a. Tomke die via de TV (Omrop Fryslân) en boekjes bekendheid verwierf.






Bas Schuddeboom heeft voor Lambiek's Comiclopedia een artikel over Luuk Klazenga geschreven:  https://www.lambiek.net/artists/k/klazenga_luuk.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten