woensdag 24 april 2013

Joop Geesink de documentaire De Duivendrechtse Disney

Het was april 2008 toen ik door de Geesink studio benaderd werd met de vraag of ik mee wilde werken aan de totstandkoming van een documentaire die toen nog over de Toonderstudio's en Geesink's Dollywood zou moeten gaan. Louise Geesink, Jan Bosdriesz (de beoogde producent) en ondergetekende zaten al snel rond de tafel in Amsterdam. Ik had wat unieke16 mm Geesink films meegenomen en vertrok met de afspraak om zo veel mogelijk oud medewerkers van Toonder en Geesink te traceren. Tot eind 2010 onderhielden we intensief contact en groeide de lijsten alsook de plannen voor de documentaire. Daarna hoorde ik niets meer. Tot mijn grote verassing dook in 2012 de documentaire op onder de titel De Duivendrechtse Disney.

Hier de omschrijving van het bedrijf dat de documentaire uiteindelijk heeft gemaakt:

Meer dan vijftig jaar geleden bestond er in Nederland een professionele film studio gespecialiseerd in poppenanimatie: de Geesink Studio. Van de jaren 1940 tot 1970, werd dit bedrijf gerund door producent Joop Geesink (1913-1984) en produceerde het honderden poppenfilms onder de naam Dollywood. De studio won meer dan 80 internationale prijzen waaronder een aantal Lions awards van het gerenommeerde International Advertising Festival in Cannes.
Joop Geesink was een van de grote animatie pioniers in Nederland, samen met Marten Toonder en George Pál. De Geesink Studio produceerde voornamelijk commercials. Afgezien van hun grootste Nederlandse klant Philips, was de internationale klantenkring van Geesink indrukwekkend: Mackeson, Ballantine, Campari, Coca-Cola, Knorr, Heineken, Heinz, en nog veel meer. De studio produceerde commercials voor markten in Europa, Azië, Zuid-en Noord-Amerika.
Duitsland en Italië waren bijzonder belangrijke markten voor Geesink, hij opende zelfs kantoren in Düsseldorf en Rome. In zijn hoogtijdagen had de studio meer dan 100 medewerkers in dienst.
De poppenfilms zijn kleine oogstrelende juweeltjes door hun professionele animatie-techniek, onberispelijke achtergronden, innemende poppen en geestige verhalen. De films laten een veilige wereld zien bevolkt door vrolijke karakters.
De documentaire belicht het innovatieve ondernemerschap van Joop Geesink en de unieke talenten van zijn animators aan de hand van interviews met oud-medewerkers en talloze filmfragmenten.

Wat doe je als je je films hebt achtergelaten en tientallen namen en adressen van voormalige medewerkers hebt opgespeurd? Dan kijk je naar de "met dank aan:" lijst bij de credits. Niks hoor; geen woord. Toen dat me later vaker overkwam ben ik gaan begrijpen dat Bul Super en Hiep Hieper  werkelijk bestaan. Zorg dat je nooit zo wordt want ze leken me allemaal zeer ambitieus maar diep ongelukkig. 

Nadat ik het filmpje hier op mijn blog had gezet werden de rechten daartoe ingetrokken. 
Daarom een linkje naar Youtube waar hij nog te bewonderen is. Het is een mooie documentaire geworden:


Wel hier een ander filmpje:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten