woensdag 16 maart 2016

DE MAKERS VAN TOM POES - DEEL 1


Vandaag is het 75 jaar geleden dat de strip Tom Poes voor het eerst in een Nederlandse krant stond en dat gaat uitgebreid gevierd worden. Voor mij is het een aanleiding om oude blogs rondom de titel "de makers van Tom Poes" te restaureren en stukje en beetje gedurende dit feestelijke jaar gaan plaatsen.


Kijkend naar zijn boekenkast zegt hij: "Het is waanzin om te bedenken dat een man dat alleen heeft gedaan." 

Marten Toonder, de man achter Tom Poes en Heer Bommel overleed in juli (27/07/2005) op 93 jarige leeftijd. Tijdens zijn leven heeft hij roem vergaard voor zijn creatie's. Bij de totstandkoming van de dagstrips kon hij rekenen op assistentie van zijn studiomedewerkers. Het meest complete overzicht van welke medewerker waaraan werkte geef ik weer in deze blog (red.:Dit klopte in 2005 maar inmiddels zijn er completere lijsten). Het zal een tijdje duren voordat het beeld compleet is maar voor de echte Tom Poes liefhebber zal het bezoeken van deze blog de moeite waard zijn.

1941 Phiny Dick schreef de eerste afleveringen
Op 16 maart 1941 verscheen de eerste Nederlandse dagstrip publicatie van de Tom Poes strip. De eerste 6 afleveringen van het eerste verhaal werden geschreven door de vrouw van Marten Toonder; . Marten Toonder schetste en inktte de strip. Na de zesde aflevering nam hij ook het schrijfwerk voor zijn rekening. Gedurende 1941 bleef Toonder de strip verder alleen verzorgen.

Wordt vervolgd


Deze opsomming is geplaatst met toestemming van de erven Toonder.
©STA stichting Toonder auteursrecht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten